What is a Declaration?

En basit haliyle beyanname, vergi dairelerine yapılan bildirimler olarak düşünülebilir. Vergi mükellefleri, vergi türlerine göre ilgili kurumlara çeşitli beyanlarda bulunmakla yükümlüdür. Beyannamelerin pek çok çeşidi ve vergi kanununa göre belirlenen dönemlerde verilme zorunluluğu bulunur. Yıllık gelir beyannamesi, münferit beyanname, geçici vergi beyannamesi, muhtasar beyannamesi, kurumlar beyannamesi ve özel tüketim beyannamesi, beyanname türlerine örnek olarak verilebilir.

Yıllık Beyanname Nedir? 

Yıllık Beyanname, bir yıl içinde elde edilen kazanç ve iratların bir araya getirilip toplanmasıyla hesaplanan gelirin bildirildiği beyanname türüdür. İrat, gelir getiren mülk olarak tanımlanabilir.

Münferit Beyanname Nedir? 

Münferit Beyanname, dar mükellefiyete tabi olanların yıllık beyanname ile bildirmeye mecbur olmadıkları kazanç ve iratlardan, vergisi tevkif suretiyle alınmamış olanların bildirildiği beyannamedir.  Bu vergilendirme türünde münferit beyannameyi yalnızca, dar mükellefler verir.

Dar mükellef, bir ülkede yerleşik olmayan kişi ve kurumların o ülkede elde ettikleri kazanç ve iratlar nedeniyle vergi yükümlüsü olması durumudur.

Gelir/Kurumlar Vergisi Nedir?  

Gelir vergisi ve kurumlar vergisi, gelir üzerinden alınan vergi türleridir. Kurumlar vergisi şirketler üzerinden alınırken, gelir vergisi, gerçek kişilerin gelirleri üzerinden alınır. Bu gelirler; ticari kazançlar, zirai kazançlar, ücretler, serbest meslek kazançları, gayrimenkul sermaye iratları, menkul sermaye iratları, diğer kazanç ve iratlar şeklinde sıralanabilir. Kurumlar vergisi ise Sermaye şirketlerini, kooperatifleri, iktisadi kamu kuruluşlarını, dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmeleri ve iş ortaklıklarını kapsar.